Pokud chcete pokračovat, musíte být zaregistrováni a přihlášeni
PŘIHLÁSIT
REGISTROVAT
Přihlášení k Vašemu účtu
PŘIHLÁSIT

Přírodní antibiotika

Autor: Marta Button Rubrika: Stava a životní styl Publikováno: 
01. 07. 2019
Profil autora »

Nejmocnější antibiotika nemusíte hledat jen v lékárně, máte je i doma

Jste často nemocní, vrací se vám pravidelně chřipky a angíny? Užívali jste v posledním roce minimálně dvoje antibiotika? A víte o tom, že jako prevence mohou sloužit i potraviny, které máte určitě běžně doma v kuchyni a které mají také silné antibiotické účinky? Zapojte je do jídelníčku, nebo zvyšte jejich konzumaci, pokud začínáte mít pocit, že na vás „něco leze.“ Určitě to není všespásné, ale minimálně je to přírodní cesta a hlavně možnost, jak nemoc zarazit v jejím zárodku. Absolutně nezpochybňuji účinky a důležitost užívání antibiotik, když je to nutné. Co se pokouším říct, je to, že je dobré zkoušet i přírodní cestu a hlavně snažit se nemocem předcházet. Pokud se o to nesnažíme, infekce se často vrací a my pokaždé skončíme na antibiotické léčbě. Kromě zatěžování organismu dochází také k rezistenci na tuto léčbu a vzniká nám do budoucna problém. Nadužívání antibiotik poškozuje přirozenou střevní mikroflóru a zabíjí přátelské bakterie, které žijí v našem trávicím traktu. Poškozením tohoto vnitřního prostředí se zvyšuje riziko infekcí, poruch trávení, dokonce i psychických poruch a dochází k narušení funkce imunitního systému. Zkuste tedy v době zvýšené nemocnosti, hlavně třeba v zimních měsících, sáhnout po prevenci v podobě potravin bohatých na látky právě s antibiotickými účinky. Když ještě zapojíte pravidelný stravovací a pitný režim, trochu pohybu, odpočinek a milovníci saunování nějaký ten čas v sauně, věřím, že se vám nemoci obloukem vyhnou.

A které potraviny mají ty zmiňované „zázračné“ přírodní antibiotické vlastnosti?

Česnek

V první řadě je to určitě česnek. Ten je již dlouhou dobu používán v alternativní medicíně jako lék na chřipku a nachlazení. Má antibakteriální vlastnosti, které z něj dělají účinné přírodní antibiotikum. Kromě toho chrání naši imunitu právě tím, že nejen že ničí škodlivé bakterie, ale zároveň podporuje tvorbu těch „dobrých.“ Máte pocit, že se o vás pokouší nějaká chřipka? Uvařte si třeba silnou horkou česnekovou polévku, snad vás postaví na nohy.

Cibule, med a zázvor

Cibule je vlastně taková trochu slabší sestra česneku, ale i když není tak silná, je skvělým doplněním a „parťákem“ v boji proti různým zánětům a nemocem. Hodně účinná je mimo jiné při léčbě infekcí horních cest dýchacích. Skvěle může na kašel a bolest v krku zafungovat sirup z cibule a medu. Med je silně antiseptický a protizánětlivý, posiluje imunitní systém a urychluje hojení ran. Například manukový med dokáže zničit i na antibiotika rezistentního zlatého stafylokoka. Takže v době chřipkových epidemií mějte určitě zásobu medu a cibule doma. A protože šťáva z cibule a medu nejde pít celé dny, nezapomeňte na čaje. Čaj sám o sobě dokáže celou řadu „kouzel“, ale když si uděláte silný čaj z kořene zázvoru, dáte do něj citron a už zmíněný med, na světě je další zabiják všech možných bacilů.

Co dalšího na bacily dá dům

V době nachlazení a kašle mějte doma určitě v zásobě i křen, který dokáže účinně tlumit kašel. Pokud stejně jako já nejste příznivci jeho štiplavé vůně a chuti, můžete ho naložit do medu. Zaměříme-li se trochu jiným směrem, tentokrát k citrusům, neměl by doma kromě citronu určitě chybět grapefruit, který také posiluje imunitní systém a pomáhá při nachlazení. Pokud ale chcete tento plod vytěžit na maximum, pořiďte si tinkturu z jeho jadérek.

Ale to není zdaleka všechno, příroda nabízí spoustu silných léků s antibiotickými, antimykotickými a antiseptickými účinky. Mnoho rostlin a přírodních látek má také silné detoxikační účinky. Pokud tedy

bojujete s nachlazením či nejrůznějšími záněty, určitě pátrejte mimo svůj domov a kuchyni také v přírodě. Silnými pomocníky pro vás budou třeba, echinacea, šalvěj, tymián nebo třeba lichořeřišnice. S celou řadou problémů a neduhů vám může pomoci také dub.

Ať už si oblíbíte kteréhokoliv přírodního pomocníka, nebo si třeba i řeknete, že to není nic pro vás, jedna věc je jistá a jde tedy učinit jasný závěr. Příroda je mocná čarodějka a nabízí nám nezištně svou pomoc. Buďme jí vděční a chovejme se k ní stejně a s pokorou, ať se jí za její štědrost nějak odvděčíme.

Kurkuma

Kurkuma se užívá v boji s bakteriemi odolnými vůči antibiotikům. Aktivní složka kurkumin má antiseptické a antibiotické vlastnosti, díky nimž bojuje, podobně jako všechna přírodní antibiotika, proti infekcím a zánětům. Zejména užitečná je kurkuma pro ty, kteří trpí bolestmi kloubů. Kurkuma má celou řadu využití. Díky mírně svíravému účinku je vhodná na řezná poranění a modřiny, napomáhá hojení. Posilující efekt má také na srdce, snižuje cholesterol, čistí játra a přináší úlevu při emočním napětí a depresi. Kromě toho kurkuma také oživuje mozkovou činnost a je proto vhodná mimo jiné i pro starší osoby.

Echinacea

Echinacea je známá jako stimulant naší imunity. Látky v ní obsažené mají schopnost povzbuzovat funkci bílých krvinek, které chrání zdraví lidského těla a ničí viry a bakterie. Díky této své funkci je echinacea doporučována při rekonvalescenci a dokonce po léčbě chemoterapií a ozařováním. Mimo to je také využívaná jako přírodní antibiotikum, likviduje bakterie, viry i zárodky plísní. Echinacea má široké využití při léčbě infekčních nemocí, jako jsou chřipka, angína a další onemocnění dýchacích cest. Osvědčila se také při léčbě žaludečních vředů, střevních onemocnění nebo zánětů ledvin a močových cest. Už staří Indiáni znali její „kouzlo“ a užívali ji jako dezinfekci a prostředek pro urychlení hojení.

Jablečný ocet

Že má jablečný ocet léčivé účinky, potvrzuje už fakt, že jej používal již přibližně 400 let př. n. l. otec medicíny Hippokrates. Jablečný ocet se vyrábí kvašením jablek, už samotný proces fermentace znamená vznik mnoha tělu prospěšných látek. Jablečný ocet obsahuje pektin, vlákninu snižující špatný cholesterol a regulující krevní tlak. Mimo to má v sobě celou řadu vitamínů a minerálů, napomáhá dobrému trávení a štěpení tuků. Je tedy i dobrým pomocníkem při hubnutí. Díky svým vlastnostem pomáhá od zácpy, bolesti hlavy, chronické únavy, vysokého krevního tlaku a cholesterolu, trávicích potíží, ekzémů nebo třeba ztráty vlasů.

Děkujeme za Váš komentář.
Bude zveřejněn ihned po schválení správcem portálu.

Rozumím
Zavřít